Welkom bij het Beleefweekend 2017

Cittaslow Gulpen-Wittem:

Gulpen-Wittem CIttaslowOp zaterdag 22 september 2018 ontving de gemeentelijke delegatie onder leiding van burgemeester Nicole Ramaekers-Rutjens in het Italiaanse Turijn uit handen van de voorzitter van de auditcommissie het Cittaslow keurmerk. Dit gebeurde tijdens de jaarvergadering waarbij afgevaardigden van tweehonderd gemeenten over de hele wereld aanwezig waren. Cittaslow is een internationale beweging van gemeenten. Zij zetten zich met elkaar in voor de hoogste kwaliteit op het gebied van landschap, infrastructuur, instandhouding van streekproducten, milieu, cultuurhistorie, kwaliteit van leven, bewustzijn en gastvrijheid. Inmiddels zijn er wereldwijd ruim 180 Cittaslows, verspreid over 28 landen. Al deze gemeenten werken samen om de kwaliteit van leven te verbeteren door het authentieke te koesteren en nieuwe technieken in te zetten die vooruitgang mogelijk maken.

Internationaal gezelschap
Door toe te treden tot de Cittaslow-familie wordt de gemeente onderdeel van een internationaal gezelschap van kleine gemeenten (< 50.000 inwoners) verspreid over 28 landen (zoals Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Scandinavische landen, Zuid-Korea, Polen, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten en Turkije).
Zij delen een passie voor hun leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en garanderen op een duurzame manier een hoge levenskwaliteit.

Wat betekent Cittaslow in de wereld?
Cittaslow – van oorsprong een Italiaanse ‘la dolce vita’ uitvinding - is een netwerk van steden over de hele wereld die een bepaalde filosofie uitdragen en zo werken. Zijn ze ‘slow’? Zeker niet. Slow leven betekent goed leven: kunnen genieten van de faciliteiten, diensten en voorzieningen die het leven gemakkelijk en plezierig maken. En voor ons als Cittaslow-gemeente: ervoor zorgen dat we onze inwoners dat bieden. Op die manier staat Cittaslow voor kwaliteit en aandacht voor mensen en omgeving.

Wat betekent Cittaslow in Gulpen-Wittem?
Op 22 september 2018 heeft burgemeester Nicole Ramaekers het keurmerk officieel in ontvangst genomen in Turijn, Italië. “Wij zijn er als gemeente Gulpen-Wittem trots op deze erkenning te mogen ontvangen en daarmee lid te worden van het Cittaslow netwerk. Wij zullen Cittaslow met veel verve gaan uitdragen in onze mooie gemeente Gulpen-Wittem", aldus burgemeester Ramaekers.

Burgemeester Ramaekers ontving in juni 2019 tijdens de Cittaslow jaarvergadering in Orvieto uit handen van Stefano Pesani (President van Cittaslow International) een award/special mention voor de film 'Het gevoel van Gulpen-Wittem', die het gedachtengoed volgens Cittaslow International goed weergeeft. De bedenker en oprichter, Paolo Saturnini, bedankte de cittaslowcommunity en feliciteerde na afloop burgemeester Ramaekers persoonlijk met het ontvangen van de award.

Lees meer over Eijsden-Margraten als Cittaslow gemeente op de website van Citta Slow Nederland 

 

Volg het Beleefweekend
Mis niets en volg ons ook op Facebook