Welkom bij het Beleefweekend 2017

Cittaslow Vaals, verrassend, veelzijdig, veelkleurig

Cittaslow Vaals:
verrassend, veelzijdig, veelkleurig
Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten met minder dan 50.000 inwoners die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren. Vaals is op 25 juni 2011 uitgeroepen tot vierde Cittaslow van Nederland.

Over Cittaslow
Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten met minder dan 50.000 inwoners die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren. De oorsprong van Cittaslow ligt in Orvieto (Italië). Cittaslow is een wereldwijd netwerk van gemeenten, dat zijn oorsprong heeft in Italië en nauw verbonden is met de internationale Slow Food-beweging.
De Cittaslow-organisatie heeft strenge eisen geformuleerd ten aanzien van het beleid dat gemeenten voeren en ziet ook nauw toe op naleving van deze eisen.
De Cittaslow-gemeenten liggen verspreid over de hele wereld, van Australië tot Spanje en van Zuid-Korea tot Vaals! Andere Nederlandse Cittaslow-gemeenten zijn Midden-Delfland, Alphen-Chaam en Borger-Odoorn.

Natuur en historie
Vaals staat niet alleen bekend om zijn prachtige natuur, ook het stadje zelf is het ontdekken waard. U vindt er tal van musea, kerken en monumenten. Via idyllische weggetjes en pittige slingerbochten kunt u de dorpskernen van Vijlen, Lemiers en Holset verkennen, waar de landelijke omgeving en markante vakwerkhuizen het decor bepalen.

De gemeente Vaals vormt het hart van een aaneengesloten natuur- en recreatiegebied dat zich uitstrekt van het Zuid-Limburgse heuvelland tot de Duitse Eifel en de Belgische Ardennen. De uitgestrekte Vijlenerbossen, diep uitgesleten dalen en grote hoogteverschillen zorgen voor prachtige vergezichten. Wandelen en fietsen is hier puur genieten!

Drielandenpunt
Op de Vaalserberg, 322,5 meter hoog, bevindt zich het Drielandenpunt. Hier komen de grenzen van Duitsland, België en Nederland samen. Wist u dat dit punt ongeveer een eeuw geleden zelfs een Vierlandenpunt was, met als vierde land Moresnet? Op het Drielandenpunt kunt u genieten van het uitzicht over Nederland, Duitsland en België.

Hart van de Euregio
Dankzij de unieke ligging is Vaals bijzonder internationaal georiënteerd. Dit uit zich onder meer in de mix van culturen onder de inwoners, met ruim 70 nationaliteiten. Dankzij zijn unieke ligging vormt Vaals een uitstekende uitvalsbasis voor uitstapjes in de Euregio. Naar Aken bijvoorbeeld, maar ook naar Maastricht, Düsseldorf, Keulen en Luik, stuk voor stuk steden met een rijk verleden.

Cittaslow Vaals; kwaliteit is ons handelsmerk!

Lees meer over Cittaslow gemeente Vaals op de website van Cittaslow Nederland.

 

Volg het Beleefweekend
Mis niets en volg ons ook op Facebook